Udruge

Astronomska udruga Korčula

Astronomska udruga Korčula osnovana je s ciljem popularizacije astronomije u našoj županiji, a i šire. U tome nam je veliki uzor voditelj planetarija pri Tehničkom muzeju u Zagrebu, gospodin Ante Radonić, rođeni Korčulanin i naš počasni član.

Od  aktivnosti izdvajamo popularne Astroparty - javna promatranja nebeskih pojava ili tijela s trgova gradova naše županije za građanstvo i goste u ljetnim mjesecima.
Tijekom promatranja teleskopima, obično priređujemo projekcije na većem platnu, te preko razglasa informiramo posjetitelje koji čekaju svoj red za pogled u nebo putem teleskopa što će vidjeti i to na nekoliko jezika. Na taj način aktivno sudjeluje znatno veći broj promatrača, pa i slučajnih prolaznika, što sve doprinosi popularizaciji astronomije.
Udruga posjeduje ukupno četiri teleskopa, a najnoviji refraktor 152 mm ima i elektromotor za praćenje i traženje tisuća nebeskih objekata. Sve svoje aktivnosti objavljujemo na našim web stranicama auk.hr a podršku u radu pružaju nam Grad Korčula i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije.
Do sada smo zajedno surađivali s mnogim domaćim i stranim astronomskim udrugama i pojedincima, kao i s institucijama srodnih interesa. Prioriteti u narednom periodu su zamjena postojeće javne rasvjete ekološom na području otoka i županije te  izgradnja mini zvijezdarnice.

Istaknute novosti

 • Pomrčina Sunca 2015

  Astronomska udruga Korčula organizira promatranje djelomične pomrčine Sunca u petak, 20. ožujka 2015....
  Detaljnije...
 • Promatranje Mjeseca novim teleskopom

  17. travnja 2013. Astronomska udruga Korčula upriličila je promatranje Mjeseca novim teleskopom 150 mm tipa refraktor na školskom dvorištu područne škole Lumbarda....
  Detaljnije...
 • NOVOSTI NA NEBU

  Komet Panstarrs pojavio se na sjevernoj polutci početkom ovog mjeseca kada je na udaljenosti od oko 50.000.000 km bio najbliže Suncu a to je i približna udaljenost planeta Merkura od Sunca....
  Detaljnije...

Novosti

Iz galerije...

Astronomska udruga Korčula
Astronomska udruga Korčula
Guzva oko teleskopa

Kontakt

20260 Korčula

Ul.Pelavi mir

Predsjednik: Ivan Sardelić

tel.: 00385(0)20 721 043

GSM:00385(0)99 191 7723

http://auk.hr/

Godišnje financijsko izvješće

Copyright © 2010 - Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, HR Terms Of Use  · Privacy Statement