Udruge

Novosti

Novosti » Društvo pedagoga TK » Novost Details
  

Priča o svemiru i Higgsovom bozonu

Objavljeno: 16.03.2016
Priča o svemiru i Higgsovom bozonu
Prof. dr. sc. Ivica Puljak je rođen 1969. godine. diplomirao je elektrotehniku u Splitu (FESB), magistrirao fiziku elementarnih čestica u Zagrebu, doktorirao na Sveučilištu Pierre et Marie Currie u Parizu. 
Zaposlen na FESB-u u svojstvu redovitog profesora fizike. U Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) vodi splitsku ekipu u CMS kolaboraciji. Od 2011. – 2013. godine bio je suvoditelj tima od više od 100 znanstvenika, koji su, zajedno s ostalim kolegama iz CMS kolaboracije, pronašli Higgsov bozon. Ovo otkriće proglašeno je, od časopisa Science, najvažnijim svjetskim znanstvenim rezultatom u 2012. godini. 
Organizirao je i predavao na više međunarodnih konferencija, škola i radionica (u Splitu i inozemstvu), a vrlo je aktivan na promociji i popularizaciji znanosti. 
Autor je više od 300 znanstvenih radova. Trenutno je predsjednik Izvršnog odbora CERN-ove škole znanstvenog računanja (CERN School of Computing) i član upravnog Vijeća Instituta Ruđer Bošković. Dobitnik je više stipendija, nagrada i priznanja, a najdraža mu je nagrada za NajProfesora 2011. godine. :)
Slike:
  

Najave

Najave
Copyright © 2010 - Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, HR Terms Of Use  · Privacy Statement